miercuri, 29 iunie 2011

Onoarea


Onoarea

„Onoarea este poezia datoriei.”
 ( A. de Vigny )

Onoarea este sentimentul că eşti util în oraşul tău, în familia ta, conştient de schimbarea care s-a produs prin tine... E minunat acest sentiment care te ţine pe verticală, te face sa-ţi înalţi privirea în sus, spre noi culmi. Dorinţa de a progresa, de a face lumea mai bună acolo unde eşti, unde vrei să faci din locul tău simplu de lucru o oază de lumină, de calm, de siguranţă, de bine. Acolo unde faci să-ţi vibreze struna sufletului, acolo unde pui şi tu umărul, unde simţi umărul colegului. Dacă ai pus o floare în grădina ta, e minunat, dacă ai sădit-o în afara ei, spre a bucura şi alţi oameni, toată lumea, cinste ţie - eşti generos.
CUM SĂ ÎNMULŢIM BINELE? Spuneţi-le celor care doresc să vă mulţumească pentru că le-aţi făcut un bine să-l facă şi ei, la rândul lor, altora şi el se va înmulţi, se va răspândi ca lumina.
            Ajungem la o vârstă la care analizăm prestaţia noastră nu doar în familie, ci şi în ţară, în societate. Ce fel de urme lăsăm pe unde călcăm? Cum ne facem meseria? Sfinţim oare locul?
            Nu e nevoie de artificii, nici de parade, nici de trompete. Este doar firescul şi simplul pe care îl zidim în fiece gest al nostru, în activitatea noastră de fiece zi.Onoarea echivalează cu responsabilitatea. De a nu rămâne în umbră, de a nu stagna sau, păzească Sfântul, a regresa. Dorinţa de a te menţine, de a urca încă o treaptă, de a fi... De a Rămâne.
            Oamenii simpli sunt acei care au fost apreciaţi, care au primit gloria adevărată. Dar latinii spun: Sic transit gloria mundi. ( Aşa trece gloria lumii). Slava şi onorurile trec, ceea ce contează este să ne rămână numele nepătat, principiile morale neştirbite.
            Onoarea este sentimentul că aparţii unei familii mari, care este neamul tău. Şi chiar sesizezi că eşti şi tu o parte a acestui Tot, a Marelui Tot. Prin succesele tale îţi cinsteşti părinţii, îţi pui în valoare tot ce ai mai frumos, îţi entuziasmezi copiii şi discipolii. Mă minunez cît de simpli sunt oamenii care au făcut mari descoperiri, au luat Premiul Nobel şi mă gândesc că onoarea este, întâi de toate, Simplitate şi Perseverenţă.
            Onoarea te face să-i fie dor de fraţii pământului, cei care cresc cu mâini bătucite pâinea şi niciodată nu aşteaptă laude: se trezesc dimineaţa, îşi pun o haină simplă şi consideră de datoria lor să muncească pământul, să-i dea lui toată cinstea şi slava.Onoarea este roua de pe frunte, sunt nopţile pline de gânduri, este zâmbetul pentru oameni şi căldura îmbrăţişării.
            Nu cel ce e în căutarea gloriei o găseşte, ci acel care îşi face onest şi răbdător munca. Ea vine cuminte şi-i luminează faţa, şi-i înseninează chipul, şi-i descreţeşte fruntea.
            Minunat şi onorat e omul simplu, cu ochii îndreptaţi spre Lumină...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu